De blinde gans

Heb je je ooit afgevraagd waarom ganzen zoveel lawaai maken als ze vliegen?

gans (1)

Er was eens een blinde gans die wilde vliegen. Hij had het een paar keer geprobeerd, maar was onverhoopt respectievelijk in bomen blijven hangen en hardhandig met flatgebouwen en elektriciteitsmasten in aanraking gekomen.

Gefrustreerd en vol bulten en blauwe plekken bedacht hij een plan. Hij vroeg een bevriende gans voor hem uit te vliegen en hard te gakken. Op die manier kon de blinde gans, op basis van zijn  gehoor, de andere gans volgen en, mits zijn vriend niet ergens tegen aanvloog, eindelijk op z’n gemak vliegen.

Helaas werd dat ‘op-z’n-gemak-vliegen’ snel verstoord door de andere ganzen die in het veld zaten. Toen ze het gegak hoorden, stegen ze enthousiast op om ook luid gakkend achter het stel aan te vliegen.

Helaas voor de blinde gans raakte hij door al dat gegak, volledig zijn oriëntatie kwijt en stortte met veel drama neer. Van hem hebben we weinig tot niets meer gehoord, dat in tegenstelling tot de andere ganzen, die sindsdien alleen nog maar luidgakkend achter elkaar aanvliegen. Niet omdat ze blind zijn, maar omdat ze dingen niet goed zien.

Komt daar misschien de uitdrukking ‘dom gansje’ vandaan?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s