Bubbels

soap_bubble_bursting_bokeh-wallpaper-1280x800

De eerste alcoholmoleculen van het glas rode zijn hadden nog amper mijn bloedbaan bereikt of we waren al verwikkeld in een gesprek over de negatieve bijklank van het woord innovatie en hoe dat komt.

Innovatie klinkt een als incest:
Het concipiëren is lekker, maar het resultaat is debiel.

Er wordt veel gepraat over innoveren, innovatie of innovatief denken, maar de bottom-line is dat het vaak mooi opgesierde bullshit is. Het wordt namelijk meestal gezegd door mensen bang zijn voor veranderingen en dat is nou eenmaal de essentie van innoveren.

Schermafdruk 2015-04-24 15.25.08Ik moest denken aan Mihály Csíkszentmihályi en zijn flow psychologie (ik onthoud die naam door Mi halie chicks ent Mi halie) en dat legt veel uit. Echte innovatie, en dan denk ik aan Steve Jobs, Einstein, Elon Musk, Mozart, Prince, Michael Jordan, Epke Zonderland die zitten in flow. Die zijn constant bezig met het vergroten van de uitdaging, zodat ze op het puntje van hun kunnen presteren, maar met een focus en een energie die buitengewoon is.

De mannetjes en vrouwtjes die praten over innovatie doen dat met hun Audi A6 in hun achterhoofd en houden de werkelijke uitdaging minimaal. Die innovatie wordt gedreven door ratio en daar is nog nooit een wereld veranderende doorbraak mee bereikt…

Nee, echte innovatie vind je voorbij dat laatste draadje ratio, waarbij de emotie het overneemt en er plotseling geen grenzen meer zijn, alleen maar bestemmingen.

Helaas zitten veel van de ‘beslissers’ in aan de verkeerde kant van de lijn in hun bubbel en praten ze alleen over de mooie voorbeelden van hun helden. En geef ze eens ongelijk, ze zitten er toch goed? En echt innoveren is eng. Maar als we met z’n allen de wereld een beetje beter willen maken, of als bedrijf een verschil, is het noodzakelijk dat er meer beslissers en bedrijven in flow raken!

De uitdaging van de anders denkenden (los van anders blijven denken) is manieren te verzinnen mensen door de streep te trekken. Niet met geweld, maar met geduld en inspiratie.

Dat is dan weer onze verantwoordelijkheid. Aan de kant met dat ego, gebruik je creativiteit, inspireer en zorg voor flow.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s