9 Quantum Creativiteitsstrategieën

Als de hersenen een spier zijn, dan is het mogelijk om ze te trainen of zelfs te rekken. Hier zijn enkele interessante manieren om de hersenen te trainen:

Strategie 1. Faal enorm

Geen enkele creatieveling slaagt zonder eerst te falen – omdat falen deel uitmaakt van het proces om je aannames te testen. Elke mislukking die je tegenkomt zal je creativiteit juist aanwakkeren door nieuwe informatie te genereren en het probleem dat opgelost moet worden opnieuw vorm te geven.

Strategie 2. Het probleem definiëren

Veel mensen springen meteen naar oplossingen die vaak resulteren in de verkeerde oplossing of een oppervlakkige oplossing voor het verkeerde probleem. Ik noem het het hiërarchie pf probleem. In de meeste gevallen is er een probleem dat het probleem creëert, dat het probleem creëert.

De kunst van het definiëren van het probleem is naar de wortel gaan, de ‘problemen’ verwijderen (= van het Franse woord troubler, wat ’troebel’ betekent), dat is een creatief proces op zichzelf en de oplossing zal zich in creativiteit aandienen.

Strategie 3. Stel je aannames over creativiteit op de proef

Het is natuurlijk en noodzakelijk om aannames te doen over de realiteit van onze alledaagse wereld. Maar het resultaat kan zijn dat we zien wat we verwachten te zien.

Je aannames uitdagen is een katalysator voor creativiteit. Het maakt het mogelijk om verder te kijken dan wat voor de hand ligt of geaccepteerd is. Echt creatieve mensen op alle gebieden hebben automatisch de neiging om zowel hun eigen aannames als de algemeen aanvaarde aannames in twijfel te trekken.

Strategie 4. Alternatief perspectief

We zitten vast in patronen en gewoonten. Een geweldige manier om creativiteit op gang te brengen is om een probleem te bekijken vanuit het gezichtspunt van een ander beroep/persoon/entiteit. Hoe zou een werktuigbouwkundig ingenieur het zien, een architect, een productontwerper, een kok, je moeder? Deze aanpak kan leiden tot opmerkelijke creatieve inzichten en doorbraken.

Strategie 5. Ambiguïteit accepteren

Over het algemeen houden mensen niet van dingen die vaag lijken of meer dan één betekenis of toepassing kunnen hebben. Als gevolg daarvan hebben ze de neiging om star en zeer voorspelbaar te denken. Niet creatief.

Mensen die dubbelzinnig kunnen denken, zijn flexibele denkers. Het vermogen om dubbelzinnig te denken kan verbazingwekkende creatieve inzichten opleveren. Dit vermogen wordt ervaren (en opgebouwd) wanneer je je overgeeft aan woordspelingen of humor.

Strategie 6. Meer lezen, luisteren, kijken

Een uitstekende manier om je creatieve spieren op te bouwen is lezen, luisteren, kijken en onderzoeken buiten je normale interessegebied.

Dit kan vooral handig zijn als je worstelt met het oplossen van een creatief probleem. Lees strips, Science Fiction of gewoon tijdschriften, luister naar wetenschappelijke, filosofische, stand-up comedy podcasts, struin het internet af, loop door een winkelcentrum en houd het ‘probleem’ in gedachten en vind deze creatieve oplossingen.

Strategie 7. Loop een mijl in hun schoenen

We hebben de neiging om dingen op onszelf en onze eigen ervaringen te projecteren. Door je standpunt op een geletterde manier te veranderen en in de schoenen van de ander te gaan staan, creëer je een compleet nieuw perspectief op dingen.

Ik gebruik vaak mijn moeder en probeer het probleem of de oplossing vanuit haar perspectief te bekijken, maar over het algemeen moet je gewoon niet als jezelf denken.

Strategie 8. Een dutje doen

Creatief denken gebeurt het best wanneer je hersenen zich in een bepaalde staat bevinden die alfa en theta wordt genoemd. Daarom hebben veel mensen (Newton, Einstein, Picasso) creatieve ah-ha-ervaringen tijdens een dutje, een wandeling of een andere mentaal ontspannende activiteit.

Strategie 9. Mediteer

Leg je gedachten het zwijgen op.

Het is tussen de stiltes waar gekke ideeën worden geboren. Er zijn veel manieren om te mediteren en het is gemakkelijk. Concentreer je bijvoorbeeld op langzaam in- en uitademen, of voel je hartslag, luister naar vogels en het geluid van de wind, verwijder de ‘stem’. Of ga hardlopen of fietsen en kom in een flow.

Gerard Hoff

Follow us and get involved by tagging Gerard Hoff using our official hashtags.

Social Share

CONTACT INFO

Copyright © Gerard Hoff 2023. All rights reserved